Историческа победа на Bentley Continental GT3 в Силвърстоун за марката


29.10.2014


Историческа победа на Bentley Continental GT3 в Силвърстоун за марката      

Заслужена победа за M-Sport Bentley на "домашната" си писта. Това е историческа победа за марката в първото й британско състезание след цели 84 години, постигнат в едва второто участие на модела в пистови състезания. Така M-Sport Bentley "написа" нова глава в историята за марката, в серията Blancpain Endurance, с победата на кола №7, карана от Гай Смит, Анди Мерик и Стивън Кайн.


Победата не беше лесна - след наказаното минаване през пит-стопа, кола №7 отиде чак на 7-мо място, но след това брилянтното каране на Стивън Кейн и перфектен пит-стоп му позволи да поведе отново колоната 15 минути преди края на три-часовото състезание. Той успя да отвори двесекундна "дупка" до преследващия го Анди Сучек с McLaren - кола №99, преди пресичането на финала.


 


Ролф Фреч, член на борда на Bentley, отговарящ за инжинеринга в компанията, сподели: “Знаехме си, че нашият Continental GT3 има потенциал за победи, но да завърши първи още във второто състезание ни кара да се чувстваме особено. Bentley има история от победи и днес написахме следващата глава в дългата ни история. Победата ни днес е резултат на изключителните усилия на целия екип и е награда за положения тежък труд след първия кръг на серията в Монца".


"Tова беше състезание с яка борба. Когато Гай трябваше да мине през пита още в първия час на състезанието, знаехме че ще трябва да се борим за качване на подиума. Колата беше много силна, пилотите ни бяха безпогрешни и пит-стоп екипа показа рекордни времена, постигнати след дълги тренировки през месеца. Силата на Continental GT3 е в дългите бързи завои и се надявам нашата скорост тук да бъде запазена и за следващите състезания. Заслужената ни победа в дома на британския моторен спорт ни кара да се чувстваме фантастично!" - добави директорът на Bentley за мотоспорта Брайън Гуш.


Пилотът Стив Кейн също коментира: “Днес беше епично. Реално в тренировките нямахме възможност да покараме на сухо, но успяхме да направим добри времена. В състезанието колата беше фантастична, особено по отношение запазването на гумите. Tова ни осигури достатъчно сцепление, за да излезем начело в Брукландс и след това да задържим водачеството си. Да стъпя на най-горното стъпало на подиума с Гай и Анди беше много специален момент и сега знам, че мога да се наричам истински “Bentley Boy”.


M-Sport Bentley Continental GT3 имаше и втора кола под №8 с пилоти Жером д`Амброзиo, Дънкан Тапи и Антоан Леклерк имаше доста труден следобед. Стартирайки от P14, Жером беше ударен от друг автомобил и изхвърлен от трасето при третата обиколка със спукана гума. Стигането до боксовете и принудителната смяна на гумите запрати екипа чак на 42-ро място, но с пилотите успяха да се изкачат до 15-то място на финала.


Сега отборът се подготя за третия кръг от шампионата Blancpain Endurance Series, който ще се проведе на пистата Paul Ricard на 28 юни 2014г.