Рали шампионатът стартира в Твърдица-Елена


30.10.2014


Рали шампионатът стартира в Твърдица-Елена


Националният шампионат на България в ралитата започва този уикенд с първото състезание за сезона - Твърдица-Елена. Това е най-късното начало на юбилейният десети старт на надпреварата на първенството от осем години насам в условия на непрекъснато променян и обновяван календар от пет надпревари.


"За 10 години направихме едно доста добро състезание. За тези години общината в Твърдица инвестира над 1 млн. лв. в пътна инфраструктура, която успешно се използва от ралито. За двамата кметове на общината - предишният Катя Дойчева и сегашният Атанас Атанасов, ралито е кауза на града" -  добави заместник-директорът на надпреварата Георги Гвоздейков.


В първата надпревара има 35 екипажа, като от тях 11 ще участват във вървящото открито състезание по рали-спринт, което не е част от този шампионат. "Една сравнително добра бройка на участващи екипажи", допълва Гвоздейков.


Това е втора поредна година, в която състезанието прехвърля Балкана и включва специален етап в Елена, което за организаторите е начин да привлекат повече публика от Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец с атрактивната надпревара по 2.65 - километровото трасе в градчето.


Домакините обособяват три зрителски зони, входът към които ще се плаща с 2 лв., а средствата събрани от етапите в Елена, затворения маршрут в Твърдица, с който започва състезанието в събота вечерта и Предела, ще бъдат преведени в помощ на пострадалите от водната стихия във Варна, Добрич и Велико Търново.


"Искаме да започнем да правим нещата така, както се правят в големите международни ралита", заяви Гвоздейков.


Според него той е съставил най-компактния маршрут за национално рали у нас: дължина 190.77 км., от които 105.82 км. са скоростни етапи разделени в 9 отсечки. Голямата надпревара започва в 9:01ч. в неделя - 29 юни, с етапа Чумерна ( 6.47 км.), а финалът е в Твърдица десет часа по-късно на площад Свобода.