14-годишни деца карат кола


25.03.2015


Благодарение на новосъздаденият закон в рамките на Европейския съюз, 14-годишните вече могат да карат законно Renault Twizy.

След изкарването на съответното разрешително, лицата навършили 14 години, имат право на "леки моторизирани квадрацикли".


Ето, че новото  Renault Twizy е създадено за точно тази категория. Тази модификация предлага  "нива на сигурност по-високи от тези на мотопедите", както обяснява френският производител.


В оборудването на електрическата кола влизат четири колела, две врати, закрит салон за двама пасажери, въздушна възглавница, четири дискови спирачки, двоен предпазен колан, защитна клетка, автоматична ръчна спирачка и дори багажникВ салона са разположени още места за малки предмети, чийто обем е 3 литра.  

За по-претенциозните са предвидени лети джанти, паркинг сензори и много други екстри, които са част от по-високите нива на оборудване.


Renault Twizy е в състояние да преодолява 100 км с едно зареждане.


С цели 5 к.с., малкото возило развива 45 км/ч. По-мощният вариант с 20 к.с. и 80 км/час максимална скорост е предназначен за тези, които вече са навършили пълнолетие и имат свидетелство за управление.

Цените започват от 6990 евро, но в повечето европейски страни има държавна субсидия за ековозилата, така че купувачите трябва да заделят около 5 000 евро.